Sherrybodega.dk
  • Om sherry
    • Hvad er sherry
    • Sherrys historie
    • Sherry i dag
    • Klima, jordbund og druesorter
    • Fremstilling
    • Livet på bodegaen
    • Quick guide til sherry
  • Sherrytyper
    • Sherrytyper - få overblik
    • Manzanilla og Fino
    • Amontillado, Oloroso og Palo Cortado
    • Cream, Pale Cream og Medium
    • Moscatel og Pedro Ximénez
  • Artikler
    • Kunsten at nyde sherry
    • Besøg på Osborne
  • Sherryrejser
    • Vi anbefaler
    • Sherryrejsen 2023
    • Sherryrejsen 2019
    • Sherryrejsen 2017
    • Sherryrejsen 2016
    • Sherryrejsen 2015
    • Sherryrejsen 2012 >
      • Kim
      • Søren
      • Peter
    • Sherryrejsen 2011 >
      • Kim
      • Søren
      • Peter
    • Sherryrejsen 2010 >
      • Kim
      • Søren
      • Peter
    • Sherryrejsen 2009 >
      • Peter
    • Sherryrejsen 2008 >
      • Peter
      • Sherry Educator >
        • Peter
    • Sherryrejsen 2007 >
      • Peter
    • Sherryrejsen 2006 >
      • Peter
  • Sherrysmagning
  • Køb af sherry
  • Kontakt os

3.4 - Sød sherry – den ultimative forbindelse med sherry og solen

Historien om de naturligt søde sherrytyper – Pedro Ximénez og Moscatel – starter for omkring 1.000 år siden i det dejlige Grækenland. Her startede traditionen med at tørre druer, og gemme disse til fortæring på et senere tidspunkt. Ved tørring af bær fordamper væsken fra druen og der opnås en øget koncentration af frugtsukker. Denne sødme formåede Grækerne at udnytte til at producere nye vintyper, hvilket har spredt sig til andre vinlande – heldigvis også til Spanien og nærmere bestemt sherrytrekanten.

Der er 2 sherrytyper der har glæde af solen og indtørringen – Pedro Ximénez samt Moscatel.



Faktaboks – produktion af de naturlige søde sherryer:
Sødmen i de naturlige søde sherryer opnås ved at lade hhv. Pedro Ximénez og Moscatel druerne tørre i solen. Efter plukning placeres druerne på bastmåtter på marken og lades ligge – i kystegnene kun i dagtimerne - uden beskyttelse imod den ubarmhjertelige spanske sol. Efter omkring 6 dage – med daglig vending ved håndkraft - er druerne tørret ind til halv størrelse, der har et højt sukkerindhold. Herefter produceres de som anden sherry via Solera metoden.


   


3.3.1 Pedro Ximénez – sveske på flaske  Ifølge legenden blev Pedro Ximénez (ofte bare kaldet PX) druen, bragt til Jerez – i det 16. århundrede - fra de Kanariske øer, i tasken på en soldat ved navnet Pedro Ximénez. Der kan også komme noget godt ud af krige, og brugen af Pedro Ximénez druen i sherryproduktionen har vist sig være en stor succes. Druen har den egenskab at den trives i den voldsomme spanske sol, og derved er velegnet til den tørring, der giver den meget sukkerholdige Pedro Ximénez sherry.

Pedro Ximénez druen – der i sin naturlige form er lys og forholdsvis smagsneutral - er samtidigt udbredte til produktion af en let bordvin, men det er i forbindelse med sherry at den virkeligt giver en god oplevelse.

Pedro Ximez – hvad gemmer sig i vinen

Farv
Mørk brun til sort

Aroma
Sveske, blomme samt toner af, appelsin, kaffe og kakao

Smag
Fyldig og fed smag af syltede blommer, kaffe og forskellige citrus frugter.



Faktaboks –Pedro Ximénez: - skal checkes

-   Alkohol styrke – 15 - 22

-   Syre indhold – meget lavt

-   Sukkerindhold – 180 – 500 g pr liter

-   Alder - typisk mellem 5 og 8 år

-   Drue – Pedro Ximénez

-   Holdbarhed på flaske – ingen

-   Holdbarhed åben – bedst inden for 8 uger. Efter åbning opbevares vinen i køleskab

-   Serveringstemperatur – 10 - 15 grader.


  Eftersmag
Lang, let bitter og mørk.

 

 

 

 

 

Pedro Ximnez og mad

sammensætning med mad, herunder:

·          Blåskimmeloste

·          vaniljeis

·          ???

Pedro Ximnez – udvalgte produkter

·          XXX

·          XXX

3.3.2 Moscatel – sød, fornem og sofistikeret Moscatel druen er lige så alsidig som den er god! En drue der forekommer i mange forskellige varianter – fra lyst til mørk – og bruges i alverdens vinområder, til en stor variation af vine lige fra bordvine, muserende vine, søde dessert vine og som sherry. Til sherry tørres druen på samme vis som ved PX sherryen og resultatet er en sød, sofistikeret og let parfumeret vin – lille i udbredelse men stor i smagen!

 

Moscatel – hvad gemmer sig i vinen

Farv
Lysebrun til mahogni  

Aroma
sveske, citrus, karamel og ???

Smag
Tørrede frugter, enebær, karamel og citrusfrugter



Faktaboks – Moscatel: Check

-   Alkohol styrke – 15-22

-   Syre indhold – meget lavt

-   Sukkerindhold – 180 – 500 g pr liter

-   Alder - typisk mellem 5 og 8 år ???

-   Drue – Moscatel

-   Holdbarhed på flaske – ???

-   Holdbarhed åben – bedst inden for 8 uger. Efter åbning opbevares vinen i køleskab

-   Serveringstemperatur – 10 – 15 grader.


  Eftersmag
Sød, mellemlang, nødder

 

 

 

 

 

 

 

Moscatel og mad
Moscatel er – med sin komplekse smag – og dog udprægede søde, et godt match til en lække desserter samt kraftige oste. Udvalgte retter er følgende:

·          ???

·          ???

Moscatel udvalgte produkter

·          Lustaus Moscatel

·          ???

Powered by Create your own unique website with customizable templates.