Besøg på Osborne
Udefra, troner den høje og brede hvidkalkede borgmur, op! Selvfølgelig, med de for Spanien typiske sorte jerntremmer, for vinduerne. Den sorte tyr er ikke til at se, trods det, at vi inden længe vil betræde dens ejendom!
"Osborne" står der på muren... Bodegaen, der med gennemtænkt markedsføring har gjort sig til et af de mest kendte brands i verden. Tyren, der stolt troner frem omkring i det spanske landskab, stående på toppen i de kuperede områder - vogtende over dens region og land. Tyren fra Andalucien. Den store tunge portdør åbnes op og åbenbarer den mest frodige og grønne gårdhave. Slyngplanter, palmer og Hibiscus overalt. Sikke et syn - og sikke en duft der kommer os i møde. Wauv! På trods af at vi befinder os midt i havnebyen; El Puerto de Santa Maria; er der ingen støj at høre. Tværtimod kvidrer fuglene fra himlen over os, hvor solen, med sine brændende efterårsstråler, varmer - og det, midt i oktober. Dette er ikke atypisk for årstiden. I Andalucien skinner solen mere end 300 dage om året og frost er ikke et begreb man bekymrer sig om! |
Den smukke gårdhave, der overalt har flisebelagte lange alleér, bringer os hen til hovedhuset. Her tager 2 smukke spanske senoritas i mod og skriver os ind som besøgende, i den temmelig tykke og lasede bog. Vi har hjemmefra arrangeret en rundtur med guide, men man kan også komme ind fra gaden som almindelig turist. Den guidede tur kan gøres flere gange om dagen - bedst mellem kl. 10.30 og 12.30 - og koster 10€ pr. person.
En bodega i Spanien; en sherrybodega, er ikke en lille mørk bar, hvor der serveres kold cervecas og chips. Næh, langt fra. En bodega; er at sammenligne med en vingård. En vingård hvor man både producerer og lagrer sherry. Her ligger druesaften gennem flere års høst i 600 liters tønder, skulder ved skulder - og i flere lag. Tønderne, der i nogen tilfælde kan være op i mod 200 år gamle, indgår i et sindrigt Solera-system og har ganske stor betydning for vinen. De bruges så at sige, til at opdrage den vin, der sidenhen flaskes og sælges. Tønderne ligger i store katedral-lignende bygninger, med enormt højt til loftet. Gulvet er overstrøget med sand; og hos Osborne, den samme type, som også bruges i tyrefægterarenaer. Tilfældigt, - eller ... historien er under alle omstændigheder god. Sandet overstrøes på cementgulvet i de varme perioder, for at holde på fugten i bodegaen.
Desværre hersker der en meget uheldig misforståelse hos mange, når snakken falder på sherry. De fleste tror, at sherry er den der vamle type portvin, som ens bedsteforældre altid hiver ud af barskabet. Barskabet, placeret midt i palisander-reolsystemet, stående åben, med grøn filt og med spejlbaggrund. Herfra serveret lun, i små glas - nærmest på størrelse med et fingerbøl. Og også med ganske stor sandsynlighed for at være af Cream-typen, som har stået åben i flere år... Sådan er sherry også - men, men, men... Der findes også andre typer og bare lige for at slå det fast en gang for alle, så er sherry ikke det samme som portvin!
Sherry stammer hovedsageligt fra en druetype, Palomino. Dette er en lille sukkerholdig og spisevenlig drue. Den vokser på stokke der i gennemsnit er 35 år gamle og som er plantet i en speciel type jord, Albariza. Albariza-jorden er nærmest hvid og dens helt specielle evne er, at kunne holde på en stor mængde regnvand, i forhold til dens volume. Dette lever planterne af hele den varme periode, som strækker sig over 8-9 måneder, fra november til marts.
Desværre hersker der en meget uheldig misforståelse hos mange, når snakken falder på sherry. De fleste tror, at sherry er den der vamle type portvin, som ens bedsteforældre altid hiver ud af barskabet. Barskabet, placeret midt i palisander-reolsystemet, stående åben, med grøn filt og med spejlbaggrund. Herfra serveret lun, i små glas - nærmest på størrelse med et fingerbøl. Og også med ganske stor sandsynlighed for at være af Cream-typen, som har stået åben i flere år... Sådan er sherry også - men, men, men... Der findes også andre typer og bare lige for at slå det fast en gang for alle, så er sherry ikke det samme som portvin!
Sherry stammer hovedsageligt fra en druetype, Palomino. Dette er en lille sukkerholdig og spisevenlig drue. Den vokser på stokke der i gennemsnit er 35 år gamle og som er plantet i en speciel type jord, Albariza. Albariza-jorden er nærmest hvid og dens helt specielle evne er, at kunne holde på en stor mængde regnvand, i forhold til dens volume. Dette lever planterne af hele den varme periode, som strækker sig over 8-9 måneder, fra november til marts.
Rundvisningen begynder med en noget moderne audiovideo præsentation. Her fortælles der om Osborne, som er grundlagt i 1772 og de mange produkter, vine, de producerer. Showet vises i en lille biograf og kontrasten fra dens mørke og til det efterfølgende skarpe sollys, er svimlende. Derfor guides man forholdsvist hurtigt ind i de katedral-lignende bygninger, hvor de - alle håndplukkede druers saft, ligger i tønder på rad og række. Vores guide, den ene spanske skønhed viser rundt med stor selvsikkerhed og selvtillid. Hun er på hjemmebane - dette er hendes verden. Derfor er det med en vis stolthed hun forklarer de enkelte processer, en for en, ganske enkelt. Og hun gør det på en måde, så alle kan forstå det. Det på trods af, at det kan være ganske indviklet at forstå.
Rundturen slutter selvfølgelig med en smagning. En smagning, hvor deres standardprodukter; dem vi også har hørt om på den guidede tur, serveres. På små træborde, står der buketter af copas (sherryglas) og kurve med lidt snacks. Efterfølgende er der mulighed for at købe deres produkter, mechandise og andet i den lille butik, der er tilknyttet hovedhuset. Deriblandt den sorte tyr, som man naturligvis kan se rigtig mange steder – vogtende over dens egen arena. |