Livet på bodegaen
Bodega betyder på spansk ”Lagringshal” og de store sherrybodegaer, med højt til loftet, fremstår som katedraler og symbolet på storhed. Det er en unik kultur og vinoplevelse at gå på opdagelse i disse bodegaer og samtidigt møde producenterne og den enorme stolthed de har ved deres sherry.
Det er et godt liv at være sherry. Der bliver passet godt på en´og der er stor fokus på at du har den rigtige temperatur og den korrekte luftfugtighed. For ”normal” vinproduktion er druerne 80% afgørende og lagringen 20% afgørende for kvaliteten, mens det for sherry er ofte er vurderet omvendt - således at 80% afgørende for kvaliteten er behandlingen på bodegaen mens 20% stammer fra druerne. Dog er enkelte producenter – f.eks. Valdespino og Rey Fernando de Casillia- begyndt at producerer enkelt marks sherry/have fokus på at druerne kommer fra bestemte marker.
Det er et godt liv at være sherry. Der bliver passet godt på en´og der er stor fokus på at du har den rigtige temperatur og den korrekte luftfugtighed. For ”normal” vinproduktion er druerne 80% afgørende og lagringen 20% afgørende for kvaliteten, mens det for sherry er ofte er vurderet omvendt - således at 80% afgørende for kvaliteten er behandlingen på bodegaen mens 20% stammer fra druerne. Dog er enkelte producenter – f.eks. Valdespino og Rey Fernando de Casillia- begyndt at producerer enkelt marks sherry/have fokus på at druerne kommer fra bestemte marker.
Temperatur og luffugtighed
Når sherryen lagres på bodegaen er det således afgørende at den får de optimale betingelser – primært mht. temperatur og luftfugtighed. Sherrybodegaerne er bygget til dette formål, 14 -18 meter høje, tykke mure, har oftest sand på gulvet og har store åbninger i muren der kan dækkes af bast måtter. Der ønskes en temperatur mellem 20 og 25 grader samt en forholdsvis høj luftfugtighed. Dette reguleres ved at overhælde sandet med vand samt ved at åbne/lukke for åbningerne i væggene. Området er præget af vinde fra hhv. Nordafrika – Levanten, der er meget varm og tør samt fra Atlanterhavet – Ponienten, der er kølig og indeholder luftfugtighed. Det er ikke altid muligt at holde temperaturen konstant – der er trods alt grænser for hvad man kan stille op når der er over 40 grader om sommeren – som ønologen på en bodega i Jerez fremhævende. I ekstreme situationer arbejder de så på at holde en så stabil temperatur på bodegaerne som muligt
Når sherryen lagres på bodegaen er det således afgørende at den får de optimale betingelser – primært mht. temperatur og luftfugtighed. Sherrybodegaerne er bygget til dette formål, 14 -18 meter høje, tykke mure, har oftest sand på gulvet og har store åbninger i muren der kan dækkes af bast måtter. Der ønskes en temperatur mellem 20 og 25 grader samt en forholdsvis høj luftfugtighed. Dette reguleres ved at overhælde sandet med vand samt ved at åbne/lukke for åbningerne i væggene. Området er præget af vinde fra hhv. Nordafrika – Levanten, der er meget varm og tør samt fra Atlanterhavet – Ponienten, der er kølig og indeholder luftfugtighed. Det er ikke altid muligt at holde temperaturen konstant – der er trods alt grænser for hvad man kan stille op når der er over 40 grader om sommeren – som ønologen på en bodega i Jerez fremhævende. I ekstreme situationer arbejder de så på at holde en så stabil temperatur på bodegaerne som muligt
Arbejdet på bodegaen
Det er arbejdskraft krævende at forvalte en bodega. Der skal vandes, åbnes/lukkes for vinden, flyttes sherry i soleraerne samt tages et stort mængder af prøver fra de forskellige fade, for at sikre sig at de udvikler sig efter hensigten. Hvis et fad skulle vise sig at udvikle sig forkert bliver det taget ud af soleraen og benytte til Vineddike.
Bodegaerne producere således både sherry og vineddike samt et tredje produkt - Brandy. Det er en tradition at de har disse produkter og Brandy – som med sherry – er et produkt, der ikke helt har forbrugernes bevågenhed grundet fokus på Cognac. Der er derfor fantastiske Brandyer på markedet – godt råd, køb før verden får øje på den skønhed der ligger i Brandy fra sherrybodegaerne.
Sherry er godt men der er stor forskel på hvor godt det er! Der er også forskel inden for hvor enkelt bodega samt inden for fade placeret med få meters mellemrum. Det er en følsom vin der kan udvikle sig i meget forskellig retning – alt efter den behandling den modtager.
Bodega Valdespino har en filosofi at deres sherry skal have en ekstra dimension – musik! Hver time, igangsættes 15 min. Klassisk musik for at skabe en harmonisk shery. Om det virker skal være usagt, men sherryen fra Valdespino er generelt af meget høj kvalitet.
Det er arbejdskraft krævende at forvalte en bodega. Der skal vandes, åbnes/lukkes for vinden, flyttes sherry i soleraerne samt tages et stort mængder af prøver fra de forskellige fade, for at sikre sig at de udvikler sig efter hensigten. Hvis et fad skulle vise sig at udvikle sig forkert bliver det taget ud af soleraen og benytte til Vineddike.
Bodegaerne producere således både sherry og vineddike samt et tredje produkt - Brandy. Det er en tradition at de har disse produkter og Brandy – som med sherry – er et produkt, der ikke helt har forbrugernes bevågenhed grundet fokus på Cognac. Der er derfor fantastiske Brandyer på markedet – godt råd, køb før verden får øje på den skønhed der ligger i Brandy fra sherrybodegaerne.
Sherry er godt men der er stor forskel på hvor godt det er! Der er også forskel inden for hvor enkelt bodega samt inden for fade placeret med få meters mellemrum. Det er en følsom vin der kan udvikle sig i meget forskellig retning – alt efter den behandling den modtager.
Bodega Valdespino har en filosofi at deres sherry skal have en ekstra dimension – musik! Hver time, igangsættes 15 min. Klassisk musik for at skabe en harmonisk shery. Om det virker skal være usagt, men sherryen fra Valdespino er generelt af meget høj kvalitet.
Ejerne
En del af bodegaerne er ejet af meget velhavende mennesker - der ud over at eje bodegaerne - også har andre interesser som eksempelvis kunst og raceheste.
Bodegaerne Bodegas Tradicíon og José Estevez (Valdespino) har uvurderlige gallerier i deres bygninger. På Bodegas Tradicíon kan man se billeder af spanske stjernemalere som El Greco, Velazquez, Goya og Picasso – og bagefter smage verdensklasse sherry – smukkere bliver det ikke.
En del af bodegaerne er ejet af meget velhavende mennesker - der ud over at eje bodegaerne - også har andre interesser som eksempelvis kunst og raceheste.
Bodegaerne Bodegas Tradicíon og José Estevez (Valdespino) har uvurderlige gallerier i deres bygninger. På Bodegas Tradicíon kan man se billeder af spanske stjernemalere som El Greco, Velazquez, Goya og Picasso – og bagefter smage verdensklasse sherry – smukkere bliver det ikke.
Der er heldigvis også tilbageværende familieejedebodegaer, der ikke har pengetanke i ryggen. Det er små traditionelle bodegaer, hver med deres personlige og unikke plads i sherryverdenen. Lad os håbe at der også i fremtiden vil være plads til alle – for at sikre et varieret og interessant udvalg af sherry i fremtiden.
Et generelt kendetegn ved alle bodegaer er deres enorme stolthed ved deres sted, produkt og historie.
Et generelt kendetegn ved alle bodegaer er deres enorme stolthed ved deres sted, produkt og historie.