Sherrys historie
Sherryens historie er
historien om vin med dyb kulturel forankring, om en vin der har undergået stor
udvikling fra at være dominerende på mange markeder, faldende afsætning, til en
vin der har fundet et nyt stå sted med fokus på kvalitet. Historien starter
langt tilbage i tiden….
fønikerne
Det var fønikerne der for 3.000 år siden bragte kunsten af producere vin til Andalusien, der således er et af de ældste vindistrikter i Europa. Jerez blev hovedbyen for denne produktion og vinen har således fået en stor betydning for områdets identitet, kultur og økonomiske udvikling. Samtidigt har Jerez lagt navn til den spanske betegnelse for sherry – ”Vin fra Jerez”.
romerne
Omkring år 100 f. Kr. indtog romerne området, indførte romersk lov og navngav området Ceret. De forsatte eksporten, ikke kun til Rom, men også til andre dele af kejserriget.
mauerne
I år 711 og mere end 500 år frem var området, nu navngivet Serish, besat af muslimer. Dette påvirkede området betydeligt, ikke bare kulturelt, men også vinmæssigt. Grundet religiøse årsager var der stor modvilje mod vinproduktion, men på trods af dette overlevede sherryproduktionen, primært via produktion af rosiner og destillation af alkohol til medicinsk brug.
Kong Alonso
I 1264 generobrede Kong Alonso X byen og Jerez kom de næste 250 år til at være grænsen mellem Kongeriget Castilien og muslimerne. Derved fremkom navnet Jerez de la Frontera (Jerez på grænsen). Kongens erobring betød også, at vinproduktionen igen fik gode kår. Han havde selv vingårde i området, som han personligt tog sig af.
fønikerne
Det var fønikerne der for 3.000 år siden bragte kunsten af producere vin til Andalusien, der således er et af de ældste vindistrikter i Europa. Jerez blev hovedbyen for denne produktion og vinen har således fået en stor betydning for områdets identitet, kultur og økonomiske udvikling. Samtidigt har Jerez lagt navn til den spanske betegnelse for sherry – ”Vin fra Jerez”.
romerne
Omkring år 100 f. Kr. indtog romerne området, indførte romersk lov og navngav området Ceret. De forsatte eksporten, ikke kun til Rom, men også til andre dele af kejserriget.
mauerne
I år 711 og mere end 500 år frem var området, nu navngivet Serish, besat af muslimer. Dette påvirkede området betydeligt, ikke bare kulturelt, men også vinmæssigt. Grundet religiøse årsager var der stor modvilje mod vinproduktion, men på trods af dette overlevede sherryproduktionen, primært via produktion af rosiner og destillation af alkohol til medicinsk brug.
Kong Alonso
I 1264 generobrede Kong Alonso X byen og Jerez kom de næste 250 år til at være grænsen mellem Kongeriget Castilien og muslimerne. Derved fremkom navnet Jerez de la Frontera (Jerez på grænsen). Kongens erobring betød også, at vinproduktionen igen fik gode kår. Han havde selv vingårde i området, som han personligt tog sig af.
Den engelske forbindelse
Fra det 12. århundrede eksporteredes vinene fra Jerez til England, Holland og Frankrig - hvor de hurtigt vandt indpas, primært i England. Det betød, at vinproduktionen dermed blev en stor indtægtskilde for området, hvilket førte de første love for rosin og vindruehøst med sig i år 1483. Herefter var opdagelsen af Amerika og samhandlen med Indien med til at forøge eksporten kraftigt og virkelig sætte sherryen på verdenskortet.
Sherry var blevet en eftertragtet vare, hvilket medførte tyverier på åben sø eller direkte fra byen Cádiz, som var udskibningshavn for sherryen. Det mest berømte tyveri var den engelske søhelt - Sir Francis Drake – der i 1587, i forbindelse med et angreb på Cadiz stjal 2.900 tønder sherry, der efterfølgende blev afsat på det engelske marked.
Det engelske marked havde virkeligt fået smag for sherryen, hvor bla. Dronning Elizabeth I samt og William Shakespeare meget begejstrede. Efterspørgslen steg kraftigt og derfor etablerede englænderne sig som købmænd - på legal vis – i området. Der er stadig en del af de firmaer, som købmændene startede, der eksisterer i dag – Domeq, Sandeman, Gonzales Byass, Williams & Humbert m.fl. England er da også det største eksportmarked for sherryen.
Den engelske forfatter William Shakespeare (1564-1616) elskede sherry - eller sack som det blev kaldt dengang - og drak det ofte på Bear Head Tavern. Sherry er nævnt over 50 gange i 8 af hans værker og i skuespillet Henry IV lod han en af hans mest berømte figurer, Sir John Falstaff, proklamere:
"If I had a thousand sons, the first humane principle I would teach them should be, to forswear thin potations and to addict themselves to sack.”
Da sherry var størst på det engelske marked havde det en markedsandel på 40%
Fra det 12. århundrede eksporteredes vinene fra Jerez til England, Holland og Frankrig - hvor de hurtigt vandt indpas, primært i England. Det betød, at vinproduktionen dermed blev en stor indtægtskilde for området, hvilket førte de første love for rosin og vindruehøst med sig i år 1483. Herefter var opdagelsen af Amerika og samhandlen med Indien med til at forøge eksporten kraftigt og virkelig sætte sherryen på verdenskortet.
Sherry var blevet en eftertragtet vare, hvilket medførte tyverier på åben sø eller direkte fra byen Cádiz, som var udskibningshavn for sherryen. Det mest berømte tyveri var den engelske søhelt - Sir Francis Drake – der i 1587, i forbindelse med et angreb på Cadiz stjal 2.900 tønder sherry, der efterfølgende blev afsat på det engelske marked.
Det engelske marked havde virkeligt fået smag for sherryen, hvor bla. Dronning Elizabeth I samt og William Shakespeare meget begejstrede. Efterspørgslen steg kraftigt og derfor etablerede englænderne sig som købmænd - på legal vis – i området. Der er stadig en del af de firmaer, som købmændene startede, der eksisterer i dag – Domeq, Sandeman, Gonzales Byass, Williams & Humbert m.fl. England er da også det største eksportmarked for sherryen.
Den engelske forfatter William Shakespeare (1564-1616) elskede sherry - eller sack som det blev kaldt dengang - og drak det ofte på Bear Head Tavern. Sherry er nævnt over 50 gange i 8 af hans værker og i skuespillet Henry IV lod han en af hans mest berømte figurer, Sir John Falstaff, proklamere:
"If I had a thousand sons, the first humane principle I would teach them should be, to forswear thin potations and to addict themselves to sack.”
Da sherry var størst på det engelske marked havde det en markedsandel på 40%
Sherryen som vi kende den bliver til
I 1700 tallet var det ikke lovligt at lagre vin. Det kan være vanskeligt at transportere ung vin, uden at den tager skade, hvilket betyd at det blev kutyme at tilsætte alkohol, for at gøre den mere velegnet til eksport. Det afstedkom i 1775 købmændenes oprør, hvor de krævede at få tilladelse til at lagre vinen, samt til at blande den før salg. I 1785 var kampen vundet og derefter udvikledes det unikke solera system til blanding og lagring af vinen.
I 1800 tallet begyndte bodegaerne – som producenterne kaldes – at skabe deres egne mærker og ikke længere blot sælge hele fade. Det er fra denne periode at mærker som Tio Pepe og La Gitana er skabt. Efterspørgslen på eksport markederne har ligeledes haft stor indflydelse på sherrytyperne, da nye forespørgsler har bevirket udvikling af nye typer. Der findes således i dag 10 forskellige sherrytyper.
Første trademark i spanien
I 1883 gøres sherry til et trademark for Spanien, hvilket der stadigt kæmpes for, for at håndhæve. I 1933 etableres sherryens brancheforening; “Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Jerez-Xérès-Sherry, Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda y Vinagre de Jerez”, som kontrollerer alt fra plantning af vinstokke og vinfremstilling til lagring og markedsføring.
Vinpesten
Vinpesten – Phylloxera – kom til Jerez i 1894, hvilket var forholdsvis sent i forhold til resten af Europa. Dette betød, at man for det første var forberedt og for det andet, at det kun var den stærkeste drue, der ville overleve. Før i tiden blev forskellige druesorter benyttet, men det var kun den stærkeste der overlevede vinpesten. Traditionen for Palomino Fino druen var således sikret.
I 1700 tallet var det ikke lovligt at lagre vin. Det kan være vanskeligt at transportere ung vin, uden at den tager skade, hvilket betyd at det blev kutyme at tilsætte alkohol, for at gøre den mere velegnet til eksport. Det afstedkom i 1775 købmændenes oprør, hvor de krævede at få tilladelse til at lagre vinen, samt til at blande den før salg. I 1785 var kampen vundet og derefter udvikledes det unikke solera system til blanding og lagring af vinen.
I 1800 tallet begyndte bodegaerne – som producenterne kaldes – at skabe deres egne mærker og ikke længere blot sælge hele fade. Det er fra denne periode at mærker som Tio Pepe og La Gitana er skabt. Efterspørgslen på eksport markederne har ligeledes haft stor indflydelse på sherrytyperne, da nye forespørgsler har bevirket udvikling af nye typer. Der findes således i dag 10 forskellige sherrytyper.
Første trademark i spanien
I 1883 gøres sherry til et trademark for Spanien, hvilket der stadigt kæmpes for, for at håndhæve. I 1933 etableres sherryens brancheforening; “Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Jerez-Xérès-Sherry, Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda y Vinagre de Jerez”, som kontrollerer alt fra plantning af vinstokke og vinfremstilling til lagring og markedsføring.
Vinpesten
Vinpesten – Phylloxera – kom til Jerez i 1894, hvilket var forholdsvis sent i forhold til resten af Europa. Dette betød, at man for det første var forberedt og for det andet, at det kun var den stærkeste drue, der ville overleve. Før i tiden blev forskellige druesorter benyttet, men det var kun den stærkeste der overlevede vinpesten. Traditionen for Palomino Fino druen var således sikret.
Salgsfremstød og tilbagegang
Gennem 1970´erne og 1980´erne oplevede sherry et stort salgsboom, hvor specielt den billige og halvsøde sherry, dominerede eksportmarkederne. Denne fokus på mængde og ikke kvalitet, kombineret med, at moden skiftede væk fra denne type vin, startede en årrække med faldende salgstal for industrien. Dette skabte en naturlig oprydning i industrien, hvor der efterfølgende (og gudskelov) er kommet et øget fokus på kvalitet, samt på kombinationen sherry og mad – og i særdeleshed sherry og tapas.
I dag produceres omkring 80 mio. liter årligt.
Gennem 1970´erne og 1980´erne oplevede sherry et stort salgsboom, hvor specielt den billige og halvsøde sherry, dominerede eksportmarkederne. Denne fokus på mængde og ikke kvalitet, kombineret med, at moden skiftede væk fra denne type vin, startede en årrække med faldende salgstal for industrien. Dette skabte en naturlig oprydning i industrien, hvor der efterfølgende (og gudskelov) er kommet et øget fokus på kvalitet, samt på kombinationen sherry og mad – og i særdeleshed sherry og tapas.
I dag produceres omkring 80 mio. liter årligt.