Sød sherry - den ultimative forbindelse mellem sherry og sol
Historien om de naturligt søde sherrytyper – Pedro Ximénez og Moscatel – starter for omkring 1.000 år siden i det dejlige Grækenland. Her startede traditionen med at tørre druer, og gemme disse til fortæring på et senere tidspunkt. Ved tørring af bær fordamper væsken fra druen og der opnås en øget koncentration af frugtsukker. Denne sødme formåede Grækerne at udnytte til at producere nye vintyper, hvilket har spredt sig til andre vinlande – heldigvis også til Spanien og nærmere bestemt sherrytrekanten.
Der er 2 sherrytyper der har glæde af solen og indtørringen – Pedro Ximénez samt Moscatel.
Fakta – produktion af de naturlige søde sherryer:
Sødmen i de naturlige søde sherryer opnås ved at lade hhv. Pedro Ximénez og Moscatel druerne tørre i solen. Efter plukning placeres druerne på bastmåtter på marken og lades ligge – i kystegnene kun i dagtimerne - uden beskyttelse imod den ubarmhjertelige spanske sol. Efter omkring 6 dage – med daglig vending ved håndkraft - er druerne tørret ind til halv størrelse, der har et højt sukkerindhold. Herefter produceres de som anden sherry via Solera metoden.
Sødmen i de naturlige søde sherryer opnås ved at lade hhv. Pedro Ximénez og Moscatel druerne tørre i solen. Efter plukning placeres druerne på bastmåtter på marken og lades ligge – i kystegnene kun i dagtimerne - uden beskyttelse imod den ubarmhjertelige spanske sol. Efter omkring 6 dage – med daglig vending ved håndkraft - er druerne tørret ind til halv størrelse, der har et højt sukkerindhold. Herefter produceres de som anden sherry via Solera metoden.
Pedro Ximénez – sveske på flaske
Ifølge legenden blev Pedro Ximénez (ofte bare kaldet PX) druen, bragt til Jerez – i det 16. århundrede - fra de Kanariske øer, i tasken på en soldat ved navnet Pedro Ximénez. Der kan også komme noget godt ud af krige, og brugen af Pedro Ximénez druen i sherryproduktionen har vist sig være en stor succes. Druen har den egenskab at den trives i den voldsomme spanske sol, og derved er velegnet til den tørring, der giver den meget sukkerholdige Pedro Ximénez sherry. Pedro Ximénez druen – der i sin naturlige form er lys og forholdsvis smagsneutral - er samtidigt udbredte til produktion af en let bordvin, men det er i forbindelse med sherry at den virkeligt giver en god oplevelse.
Ifølge legenden blev Pedro Ximénez (ofte bare kaldet PX) druen, bragt til Jerez – i det 16. århundrede - fra de Kanariske øer, i tasken på en soldat ved navnet Pedro Ximénez. Der kan også komme noget godt ud af krige, og brugen af Pedro Ximénez druen i sherryproduktionen har vist sig være en stor succes. Druen har den egenskab at den trives i den voldsomme spanske sol, og derved er velegnet til den tørring, der giver den meget sukkerholdige Pedro Ximénez sherry. Pedro Ximénez druen – der i sin naturlige form er lys og forholdsvis smagsneutral - er samtidigt udbredte til produktion af en let bordvin, men det er i forbindelse med sherry at den virkeligt giver en god oplevelse.
Pedro Ximez – hvad gemmer sig i vinen
Farv
Mørk brun til sort
Aroma
Sveske, blomme samt toner af, appelsin, kaffe og kakao
Smag
Fyldig og fed smag af syltede blommer, kaffe og forskellige citrus frugter.
Eftersmag
Lang, let bitter og mørk.
Farv
Mørk brun til sort
Aroma
Sveske, blomme samt toner af, appelsin, kaffe og kakao
Smag
Fyldig og fed smag af syltede blommer, kaffe og forskellige citrus frugter.
Eftersmag
Lang, let bitter og mørk.
Pedro Ximnez og mad
PX sherry kan være en dessert i sig selv - men også en god ledsager til mad - desserter. Den er også fremragende til at marinade til kød samt diverse sovse. Til mad er den velegnet til:
· Blåskimmeloste
· Vaniljeis - overhældt med en valnød på toppen
· Creme brulee
PX sherry kan være en dessert i sig selv - men også en god ledsager til mad - desserter. Den er også fremragende til at marinade til kød samt diverse sovse. Til mad er den velegnet til:
· Blåskimmeloste
· Vaniljeis - overhældt med en valnød på toppen
· Creme brulee
Moscatel – sød, fornem og sofistikeret
Moscatel druen er lige så alsidig som den er god! En drue der forekommer i mange forskellige varianter – fra lyst til mørk – og bruges i alverdens vinområder, til en stor variation af vine lige fra bordvine, muserende vine, søde dessert vine og som sherry. Til sherry tørres druen på samme vis som ved PX sherryen og resultatet er en sød, sofistikeret og let parfumeret vin – lille i udbredelse men stor i smagen!
Moscatel druen er lige så alsidig som den er god! En drue der forekommer i mange forskellige varianter – fra lyst til mørk – og bruges i alverdens vinområder, til en stor variation af vine lige fra bordvine, muserende vine, søde dessert vine og som sherry. Til sherry tørres druen på samme vis som ved PX sherryen og resultatet er en sød, sofistikeret og let parfumeret vin – lille i udbredelse men stor i smagen!
Moscatel – hvad gemmer sig i vinen
Farv
Lysebrun til mahogni
Aroma
sveske, citrus, karamel, gran og enebær
Smag
Tørrede frugter, enebær, karamel og citrusfrugter
Farv
Lysebrun til mahogni
Aroma
sveske, citrus, karamel, gran og enebær
Smag
Tørrede frugter, enebær, karamel og citrusfrugter
Moscatel og mad
Moscatel er – med sin komplekse smag – og dog udprægede søde, et godt match til en lække desserter samt kraftige oste. Udvalgte retter er følgende:
- Brownies
- Pandekager med is
- Diverse buddinger
Moscatel er – med sin komplekse smag – og dog udprægede søde, et godt match til en lække desserter samt kraftige oste. Udvalgte retter er følgende:
- Brownies
- Pandekager med is
- Diverse buddinger
Fakta –Pedro Ximénez:
- Alkohol styrke – 15 - 22
- Syre indhold – meget lavt
- Sukkerindhold – 180 – 500 g pr liter
- Alder - typisk mellem 5 og 8 år
- Drue – Pedro Ximénez
- Holdbarhed på flaske – ingen
- Holdbarhed åben – bedst inden for 8 uger. Efter åbning opbevares vinen i køleskab
- Serveringstemperatur – 10 - 15 grader.
Fakta – Moscatel:
- Alkohol styrke – 15-22
- Syre indhold – meget lavt
- Sukkerindhold – 180 – 500 g pr liter
- Alder - typisk mellem 5 og 8 år
- Drue – Moscatel
- Holdbarhed på flaske – bedst inden for 8 uger. Efter åbning opbevares vinen i køleskab
- Holdbarhed åben – bedst inden for 8 uger. Efter åbning opbevares vinen i køleskab
- Serveringstemperatur – 10 – 15 grader.
- Alkohol styrke – 15 - 22
- Syre indhold – meget lavt
- Sukkerindhold – 180 – 500 g pr liter
- Alder - typisk mellem 5 og 8 år
- Drue – Pedro Ximénez
- Holdbarhed på flaske – ingen
- Holdbarhed åben – bedst inden for 8 uger. Efter åbning opbevares vinen i køleskab
- Serveringstemperatur – 10 - 15 grader.
Fakta – Moscatel:
- Alkohol styrke – 15-22
- Syre indhold – meget lavt
- Sukkerindhold – 180 – 500 g pr liter
- Alder - typisk mellem 5 og 8 år
- Drue – Moscatel
- Holdbarhed på flaske – bedst inden for 8 uger. Efter åbning opbevares vinen i køleskab
- Holdbarhed åben – bedst inden for 8 uger. Efter åbning opbevares vinen i køleskab
- Serveringstemperatur – 10 – 15 grader.