Kunsten at nyde sherry
På bodegaen
Du står og betragter Sherrybodegaens flotte bygning. Høj bygning med store vinduer kun tildækket af sivmåtter, den velholdte og hvide facade og halvmørket du kan skimte igennem den åbne port. Du går de få skridt fra den varme spanske sol og ind i bodegaen, hvor en overvældende duft af gær, druesaft, støv og let sødme byder dig velkommen. Du fortsætter sanseoplevelsen ved at beskue sherryens vugge – ”fadene”, stilfuldt placeret på lange rækker – stablet i 5 fades højde, det orange sand der danner gulvbelægningen og de sløve lamper der oplyser bodegaen. Der ligger nogle lange slanger, der bruges når der skal flyttes vin, der står et fad der er taget ud af brug og på væggen hænger den knagerække med Venencia, der bruges til at tage smagsprøver fra fadene med. Du får en fornemmelse af historie, kultur – stedet indgyder respekt.
Din vært viser dig rundt på bodegaen, hvor du med stor stolthed bliver indført i hvad der gør denne bodega til noget ganske specielt. Du får forklaret hvad der gør produktion af sherry unik! Hvordan skimmelsvampen - kaldet floor helt naturligt danner en beskyttende hinde for de sherryer der hedder Fino og Manzanilla samt at sherry lagres ved solera metoden, der er en måde at sikre blanding af ny og gammel vin. Du får historien om at det har været hårde år for branchen igennem en længere årrække. De hårde tider der har bevirket et fald i produktionen samt øget fokus på kvalitet samt på sammenhængen til mad – gerne den lokale tapas.
Det er spændende at få fornemmelsen af kulturen i bodegaen og hvad der er sket før du møder den sherry der serveres for dig. Det er også spændende at smage på hvad sherry er og værten tager da også en Venencia frem og tager med øvet hånd en smagsprøve op fra et udvalgt fad. Strålen fra Venenciaen rammer glassene og du får et glas i hånden. En fyldig, gæragtig og karakteristisk sherryduft kommer dig i møde. På et bord ved siden af står der et fad med tapas – manchego, serano samt brød. En vin smagt i autentiske omgivelser er noget særligt, giver vinen en historie og gør den til en oplevelse.
Du står og betragter Sherrybodegaens flotte bygning. Høj bygning med store vinduer kun tildækket af sivmåtter, den velholdte og hvide facade og halvmørket du kan skimte igennem den åbne port. Du går de få skridt fra den varme spanske sol og ind i bodegaen, hvor en overvældende duft af gær, druesaft, støv og let sødme byder dig velkommen. Du fortsætter sanseoplevelsen ved at beskue sherryens vugge – ”fadene”, stilfuldt placeret på lange rækker – stablet i 5 fades højde, det orange sand der danner gulvbelægningen og de sløve lamper der oplyser bodegaen. Der ligger nogle lange slanger, der bruges når der skal flyttes vin, der står et fad der er taget ud af brug og på væggen hænger den knagerække med Venencia, der bruges til at tage smagsprøver fra fadene med. Du får en fornemmelse af historie, kultur – stedet indgyder respekt.
Din vært viser dig rundt på bodegaen, hvor du med stor stolthed bliver indført i hvad der gør denne bodega til noget ganske specielt. Du får forklaret hvad der gør produktion af sherry unik! Hvordan skimmelsvampen - kaldet floor helt naturligt danner en beskyttende hinde for de sherryer der hedder Fino og Manzanilla samt at sherry lagres ved solera metoden, der er en måde at sikre blanding af ny og gammel vin. Du får historien om at det har været hårde år for branchen igennem en længere årrække. De hårde tider der har bevirket et fald i produktionen samt øget fokus på kvalitet samt på sammenhængen til mad – gerne den lokale tapas.
Det er spændende at få fornemmelsen af kulturen i bodegaen og hvad der er sket før du møder den sherry der serveres for dig. Det er også spændende at smage på hvad sherry er og værten tager da også en Venencia frem og tager med øvet hånd en smagsprøve op fra et udvalgt fad. Strålen fra Venenciaen rammer glassene og du får et glas i hånden. En fyldig, gæragtig og karakteristisk sherryduft kommer dig i møde. På et bord ved siden af står der et fad med tapas – manchego, serano samt brød. En vin smagt i autentiske omgivelser er noget særligt, giver vinen en historie og gør den til en oplevelse.
Nydelse
kræver indsats
Det vil aldrig være det samme at drikke en vin hjemme, på en restaurant eller på en vandretur, som det er at drikke den på en bodega, på et Chateau eller på en vingård. Du kan ikke skabe samme helhedsoplevelse som en smagning på en bodega formår. Kunsten er at gøre det til en god oplevelse på trods af omstændighederne! Det kræver dog – som så meget andet i livet - en indsats.
Forstå sherry – hvad er det der gør vinen unik – floor og solerar – den lange tradition for produktion af vin samt kulturen, kraftigt influeret af arabisk og romersk historiske perioder samt flamenco dansen der har oprindelse på disse kanter. Forstå hvad der driver de producenterne – deres fokus på kvalitet og kampen for at opnå anerkendelse i et vanskelig marked.
Kend smagen – sherry består af en familie på 10 forskellige typer, der hver i sær har noget specielt at tilbyde, noget til en hver anledning, et hvert humør og til enhver tapas! Det kræver et minimum af kendskab til typerne for at forstå hvornår de bør nydes, hvilken temperatur de skal nydes ved og hvad de skal nydes til.
Sæt sherry sammen med mad – den optimale vinoplevelse kræver mad. Kunsten er at sammensætte vinen med den mad den matcher i forhold til smag, sødme og syreindhold. Det er fantastisk når symbiosen opstår og det perfekte match serveres – det kræver en vist kendskab til både vinen og maden
Sherry er en enestående vin. Den indeholder en historie, en alsidighed og en smag der giver store muligheder for uovertrufne smagsoplevelser. Drik den, nyd den og brug den rigtigt. Forstå sherry og en ny verden er åbnet.
Det vil aldrig være det samme at drikke en vin hjemme, på en restaurant eller på en vandretur, som det er at drikke den på en bodega, på et Chateau eller på en vingård. Du kan ikke skabe samme helhedsoplevelse som en smagning på en bodega formår. Kunsten er at gøre det til en god oplevelse på trods af omstændighederne! Det kræver dog – som så meget andet i livet - en indsats.
Forstå sherry – hvad er det der gør vinen unik – floor og solerar – den lange tradition for produktion af vin samt kulturen, kraftigt influeret af arabisk og romersk historiske perioder samt flamenco dansen der har oprindelse på disse kanter. Forstå hvad der driver de producenterne – deres fokus på kvalitet og kampen for at opnå anerkendelse i et vanskelig marked.
Kend smagen – sherry består af en familie på 10 forskellige typer, der hver i sær har noget specielt at tilbyde, noget til en hver anledning, et hvert humør og til enhver tapas! Det kræver et minimum af kendskab til typerne for at forstå hvornår de bør nydes, hvilken temperatur de skal nydes ved og hvad de skal nydes til.
Sæt sherry sammen med mad – den optimale vinoplevelse kræver mad. Kunsten er at sammensætte vinen med den mad den matcher i forhold til smag, sødme og syreindhold. Det er fantastisk når symbiosen opstår og det perfekte match serveres – det kræver en vist kendskab til både vinen og maden
Sherry er en enestående vin. Den indeholder en historie, en alsidighed og en smag der giver store muligheder for uovertrufne smagsoplevelser. Drik den, nyd den og brug den rigtigt. Forstå sherry og en ny verden er åbnet.
Leveregler for nydelse af sherry
1. Sherry er en vin
Drik som en vin, af vinglas – alternativ i det orginale sherryglas ”catavinos”.
2. Kend din sherry
Det findes 10 forskellige slags sherry - en sherry til en hver anledning, humør, tid på dagen, årstid og til enhver tapas.
3. Optimal temperatur
Optimal temperatur er afgørende – en tommelfinger regel er, at lys sherry skal være kold – 5 grader - og sherryerne gradvist skal være varmere jo kraftigere farve – dog aldrig over 15 grader.
4. Begrænset holdbarhed
Fino og Manzanilla har begrænset holdbarhed efter åbning - så nyd dem inden for 2 dage.
5. Spis mad til
Sherry er den perfekte match til mad - tapas, suppe eller søde deserter mv.
6. Drik vand til
Sherry en stærk vin – så drik også vand.
1. Sherry er en vin
Drik som en vin, af vinglas – alternativ i det orginale sherryglas ”catavinos”.
2. Kend din sherry
Det findes 10 forskellige slags sherry - en sherry til en hver anledning, humør, tid på dagen, årstid og til enhver tapas.
3. Optimal temperatur
Optimal temperatur er afgørende – en tommelfinger regel er, at lys sherry skal være kold – 5 grader - og sherryerne gradvist skal være varmere jo kraftigere farve – dog aldrig over 15 grader.
4. Begrænset holdbarhed
Fino og Manzanilla har begrænset holdbarhed efter åbning - så nyd dem inden for 2 dage.
5. Spis mad til
Sherry er den perfekte match til mad - tapas, suppe eller søde deserter mv.
6. Drik vand til
Sherry en stærk vin – så drik også vand.