Sherry i dag
Vejen ud af krisen har vist sig at være via øget fokus på kvalitet samt på kombinationen sherry og mad – og i særdeleshed sherry og tapas. Det seneste tiltag for at vinde pladsen som madens naturlige ledsager til maden er indførsel af vinglasset som det officielle sherryglas i stedet for de traditionelle catavinos.
Der arbejdes sammen med en række stjernekokke fra hele verden om at bringe sherry ind på middagsbordet, hvilket er et positivt tiltag, der har været med til at forme det nye image, som en vin til mad.
Et andet tiltag er datomærkning af sherryflasker der diskuteres heftigt inden for branchen. Dette er meget relevant da Fino/Manzanilla har begrænset holdbarhed på flaske og det vil være en meget nyttig information for forbrugerne for at sikre, at de altid får en god oplevelse med ”ikke for gammel” sherry. Meget systematisk for branchen kan der ikke opnås enighed om mærkningen – et udtryk for en branche der ikke altid er i enighed og samarbejder for i fællesskab at løfte sig ud af krisen. En klassisk konflikt mellem mindre bodegaer der satser på kvalitet og de store bodegaer, med fokus på mængde. Oprydning i branchen foregår stadig, en række bodegaer er i økonomiske vanskeligheder og bliver tvunget til at blive lukket eller opkøbt af andre bodegaer. Der forventes derfor en yderligere konsolidering i branchen.
Det primære marked er stadigt Spanien og i særdeleshed Andalusion, hvor der traditionen tro konsumeres store mængder sherry i løbet af sommeren – især når de lokale byfestivaller afvikles. Men både hjemmemarkedet og eksport markedet – primært af de søde sherrytyper - har det hårdt.
Der arbejdes sammen med en række stjernekokke fra hele verden om at bringe sherry ind på middagsbordet, hvilket er et positivt tiltag, der har været med til at forme det nye image, som en vin til mad.
Et andet tiltag er datomærkning af sherryflasker der diskuteres heftigt inden for branchen. Dette er meget relevant da Fino/Manzanilla har begrænset holdbarhed på flaske og det vil være en meget nyttig information for forbrugerne for at sikre, at de altid får en god oplevelse med ”ikke for gammel” sherry. Meget systematisk for branchen kan der ikke opnås enighed om mærkningen – et udtryk for en branche der ikke altid er i enighed og samarbejder for i fællesskab at løfte sig ud af krisen. En klassisk konflikt mellem mindre bodegaer der satser på kvalitet og de store bodegaer, med fokus på mængde. Oprydning i branchen foregår stadig, en række bodegaer er i økonomiske vanskeligheder og bliver tvunget til at blive lukket eller opkøbt af andre bodegaer. Der forventes derfor en yderligere konsolidering i branchen.
Det primære marked er stadigt Spanien og i særdeleshed Andalusion, hvor der traditionen tro konsumeres store mængder sherry i løbet af sommeren – især når de lokale byfestivaller afvikles. Men både hjemmemarkedet og eksport markedet – primært af de søde sherrytyper - har det hårdt.
Et håb for fremtiden
På eksport markedet er det primært i den ældre befolkningsgruppe sherry har haft sit publikum. Afsætning til denne gruppe – primært af de billige og søde typer – er faldende, hvilket dog delvist modsvares af en stigning af salget af dyrere og tørrere produkter, da producenterne har øget fokus på kvalitet frem for kvantitet. Undtagelsen for dette er den søde PX sherry, der er den enkelt sherry, med størst stigning i afsætningen. Den samlede afsætning forventes derfor at falde minimalt i de kommende år, hvorefter fokusset på kvalitet forhåbentligt er slået igennem, så sherryen har fået den betydelige plads på vinkortet som det fortjener.
På eksport markedet er det primært i den ældre befolkningsgruppe sherry har haft sit publikum. Afsætning til denne gruppe – primært af de billige og søde typer – er faldende, hvilket dog delvist modsvares af en stigning af salget af dyrere og tørrere produkter, da producenterne har øget fokus på kvalitet frem for kvantitet. Undtagelsen for dette er den søde PX sherry, der er den enkelt sherry, med størst stigning i afsætningen. Den samlede afsætning forventes derfor at falde minimalt i de kommende år, hvorefter fokusset på kvalitet forhåbentligt er slået igennem, så sherryen har fået den betydelige plads på vinkortet som det fortjener.