Bedstemor's vin kan også smage godt
Sherry vinen har tidligere været en dominerede vintype på markedet, og stod på et tidspunkt for over 40 % af vinen solgt på det lukrative engelske marked. Sådan er verden desværre ikke mere, men selv om sherry er en meget lokal vin, med en stor del af identiteten i bodegaernes lokalområde, er hele sherrybranchen stærkt afhængig af eksportmarkedet. Netop ønskerne fra eksportmarkederne – primært det engelske - har været medvirkende til udvikling af nye sherrytyper. Eksportmarkederne har ønsket søde vine – de har fået er Pale Cream, Medium og Cream sherry!
De 3 sherrytyper er alle vine der tager udgangspunkt i de traditionelle sherrytyper hhv. Fino, Amontillado og Oloroso og så blander dem med søde vine – typisk sød druesaft, Moscatel eller PX sherry. Det er meget individuelt hvordan de forskellige blandinger sammensættes – så smagen kan variere meget mellem vine af samme typer!
Vinene er søde, med karakter og prismæssigt ofte billige. De har opnået en enorm popularitet, der kulminerede i 1960erne og 1970erne, hvor sherrysalget som helhed, og disse sherrytyper i særdeleshed, havde gyldne tider. Desværre var der i denne periode et fokus på kvantitet og ikke kvalitet, hvilket medførte et enormt salg af vine af begrænset kvalitet. Da tiderne skiftede, stod sherryindustrien tilbage med en række halvdårlige produkter og et blakket image – et image der på eksport markedet var præget af de dårlige udgaver af Pale Cream, Medium og Cream. Sherry blev noget som bedstemor – der ikke skiftede stil med tiderne – drak. Det er et image problem der stadigt består i dag! Sherryindustrien arbejder som helhed på at forbedre deres image ved at skabe kvalitetsprodukter, hvilket også gælder for disse blande sherryer.
De blandede sherrytyper kan være fremragende – de kan give en oplevelse af en god vin, med en ekstra fylde og kraft der åbner andre gastronomiske og nydelsesmæssige muligheder, i forhold til de traditionelle sherrytyper. Pris og kvalitet hænger sammen og der er stadigt mange dårlige sherryer i omløb! Den bedste indikator af de blandede sherryers kvalitet er prisen! Pas på - vin kan blive for billig!
Fakta – hvad indeholder de blandede sherryer:
De blande sherrytyper tager udgangspunkt i hver sin originale tørre sherry – Fino, Amontillado og Oloroso – tilsat nogle dele af de øvrige sherrytyper samt sød druemost. Der er vige rammer for deres sammensætning og de kan variere meget i smag og sødmen. Udgangspunktet er oftest følgende:
- Pale Cream – Fino samt Amontillado og druemost
- Medium Oloroso samt Amontillado, PX og sød druemost
- Cream Amontillado samt Fino, Oloroso, PX og sød druemost
De 3 sherrytyper er alle vine der tager udgangspunkt i de traditionelle sherrytyper hhv. Fino, Amontillado og Oloroso og så blander dem med søde vine – typisk sød druesaft, Moscatel eller PX sherry. Det er meget individuelt hvordan de forskellige blandinger sammensættes – så smagen kan variere meget mellem vine af samme typer!
Vinene er søde, med karakter og prismæssigt ofte billige. De har opnået en enorm popularitet, der kulminerede i 1960erne og 1970erne, hvor sherrysalget som helhed, og disse sherrytyper i særdeleshed, havde gyldne tider. Desværre var der i denne periode et fokus på kvantitet og ikke kvalitet, hvilket medførte et enormt salg af vine af begrænset kvalitet. Da tiderne skiftede, stod sherryindustrien tilbage med en række halvdårlige produkter og et blakket image – et image der på eksport markedet var præget af de dårlige udgaver af Pale Cream, Medium og Cream. Sherry blev noget som bedstemor – der ikke skiftede stil med tiderne – drak. Det er et image problem der stadigt består i dag! Sherryindustrien arbejder som helhed på at forbedre deres image ved at skabe kvalitetsprodukter, hvilket også gælder for disse blande sherryer.
De blandede sherrytyper kan være fremragende – de kan give en oplevelse af en god vin, med en ekstra fylde og kraft der åbner andre gastronomiske og nydelsesmæssige muligheder, i forhold til de traditionelle sherrytyper. Pris og kvalitet hænger sammen og der er stadigt mange dårlige sherryer i omløb! Den bedste indikator af de blandede sherryers kvalitet er prisen! Pas på - vin kan blive for billig!
Fakta – hvad indeholder de blandede sherryer:
De blande sherrytyper tager udgangspunkt i hver sin originale tørre sherry – Fino, Amontillado og Oloroso – tilsat nogle dele af de øvrige sherrytyper samt sød druemost. Der er vige rammer for deres sammensætning og de kan variere meget i smag og sødmen. Udgangspunktet er oftest følgende:
- Pale Cream – Fino samt Amontillado og druemost
- Medium Oloroso samt Amontillado, PX og sød druemost
- Cream Amontillado samt Fino, Oloroso, PX og sød druemost
Pale Cream – den søde Fino
Pale Cream er en sherrytype der blev sendt i handlen i 1970 som et svar på efterspørgsel på lyse og søde vine. Pioneren er Croft Original sherryen, der som den første Pale Cream, bestod af en blanding af de elegante Fino sherryer med de fyldige Amontilladoer samt sød druemost. Resultatet blev en vin der dufter skarpt, friskt og lækkert som en Fino og har en sød og blød smag. En sherry der er let at drikke.
Pale Cream er en sherrytype der blev sendt i handlen i 1970 som et svar på efterspørgsel på lyse og søde vine. Pioneren er Croft Original sherryen, der som den første Pale Cream, bestod af en blanding af de elegante Fino sherryer med de fyldige Amontilladoer samt sød druemost. Resultatet blev en vin der dufter skarpt, friskt og lækkert som en Fino og har en sød og blød smag. En sherry der er let at drikke.
Pale Cream – hvad gemmer sig i vinen
Farv
Lys stråfarvet og gylden
Aroma
Gær, grønne vindruer og let cedertræ
Smag
Sukkersødme, søde vindruer
Eftersmag
Sød, let bitterhed
Farv
Lys stråfarvet og gylden
Aroma
Gær, grønne vindruer og let cedertræ
Smag
Sukkersødme, søde vindruer
Eftersmag
Sød, let bitterhed
Pale Cream og mad
Netop sammenhængen mellem den friske og skarpe duft og den søde smag, gør den meget velegnet som aperitif eller som en forfriskende cocktail. Den har samtidigt en række muligheder i forhold til sammensætning med mad, herunder:
· Æblekage
· Foie gras
· Tørrede frugter
Netop sammenhængen mellem den friske og skarpe duft og den søde smag, gør den meget velegnet som aperitif eller som en forfriskende cocktail. Den har samtidigt en række muligheder i forhold til sammensætning med mad, herunder:
· Æblekage
· Foie gras
· Tørrede frugter
Medium – den søde Amontillado
Et glas medium sherry – et godt et af slagsen – vil byde dig velkommen med den skarpe og fyldige smag fra en Amontillado, tilsat en sødme der gør vinen let tilgængelig og umiddelbar drikbar. Den meste kendte Medium sherry er – Dry Sack Medium, der i mere end 100 år har været til rådighed, for de mennesker der søger en blød men karakterfyldt halv sød vin.
Et glas medium sherry – et godt et af slagsen – vil byde dig velkommen med den skarpe og fyldige smag fra en Amontillado, tilsat en sødme der gør vinen let tilgængelig og umiddelbar drikbar. Den meste kendte Medium sherry er – Dry Sack Medium, der i mere end 100 år har været til rådighed, for de mennesker der søger en blød men karakterfyldt halv sød vin.
Medium – hvad gemmer sig i vinen
Farv
Lysebrun
Aroma
Hasselnød med let hint af XXX
Smag
Amontillado skarphed i samklang med sukkersødme
Eftersmag
Sød, mellemlang, hasselnødder
Farv
Lysebrun
Aroma
Hasselnød med let hint af XXX
Smag
Amontillado skarphed i samklang med sukkersødme
Eftersmag
Sød, mellemlang, hasselnødder
Medium og mad
Medium er – med sin komplekse smag – og dog afbalancerede søde, et godt match til en række kraftige retter, lækre desserter samt kraftige oste. Udvalgte retter er følgende:
· Kraftig vildt
· Sardiner og makrel
· Lagrede oste
Medium er – med sin komplekse smag – og dog afbalancerede søde, et godt match til en række kraftige retter, lækre desserter samt kraftige oste. Udvalgte retter er følgende:
· Kraftig vildt
· Sardiner og makrel
· Lagrede oste
Cream – den kærlige vin
Cream blev tidligere kaldet Amorosos, der betyder kærlig på spansk. Nogle navne er meget rammende og det er det mest naturlige i verden, at kalde Cream for en kærlig vin. Ceam er synonym med sødme, blødhed og samtidigt levende karaktertræk, der stammer fra den Oloroso der danner kroppen i vinen. Cream er den mest udbredte afde blandede sherrytyper og det er Haveys Bristol Cream fra 1796 er det førende brand på markedet.
Cream blev tidligere kaldet Amorosos, der betyder kærlig på spansk. Nogle navne er meget rammende og det er det mest naturlige i verden, at kalde Cream for en kærlig vin. Ceam er synonym med sødme, blødhed og samtidigt levende karaktertræk, der stammer fra den Oloroso der danner kroppen i vinen. Cream er den mest udbredte afde blandede sherrytyper og det er Haveys Bristol Cream fra 1796 er det førende brand på markedet.
Cream – hvad gemmer sig i vinen
Farv
Nøddebrun, mahonie
Aroma
Oloroso med hints af tørrede bær samt sukkersødme
Smag
Let krydret Oloroso med sødmen fra tørrede bær
Eftersmag
Sød, lang, hasselnødder og rørsukker
Farv
Nøddebrun, mahonie
Aroma
Oloroso med hints af tørrede bær samt sukkersødme
Smag
Let krydret Oloroso med sødmen fra tørrede bær
Eftersmag
Sød, lang, hasselnødder og rørsukker
Creamsherry har en del restsukker og samtidigt en stor fylde, hvilket gør at den kan bruges i sammen anledninger. Den er god som en sød dessertvin men kan også drikkes meget kold som en aperitif. Mulige sammensætninger kunne være:
- Kage
- Slik
- Blåskimmeloste
- Kage
- Slik
- Blåskimmeloste
Fakta – Pale Cream:
- Alkohol styrke: 15,5 - 22
- Syre indhold – meget lavt
- Sukkerindhold – 45 - 115
- Alder - typisk mellem 3 og 6 år
- Drue – Paleminio Fino, PX + druemost (andre druer)
- Holdbarhed på flaske – Flere år
- Holdbarhed åben – bedst inden for 4 uger. Efter åbning opbevares vinen i køleskab
- Serveringstemperatur – 5 – 7 grader.
Fakta – Medium:
- Alkohol styrke – 15-22
- Syre indhold – meget lavt
- Sukkerindhold – 45 - 115 g pr liter
- Alder - typisk mellem 4 og 6 år
- Drue – Paleminio Fino, PX + druemost (andre druer)
- Holdbarhed på flaske – flere år
- Holdbarhed åben – bedst inden for 4 uger. Efter åbning opbevares vinen i køleskab
- Serveringstemperatur – 12 – 14 grader.
Fakta – Cream:
- Alkohol styrke 15,5 - 22
- Syre indhold – meget lavt
- Sukkerindhold – 115 - 140 g pr liter
- Alder - typisk mellem 3 og 6 år
- Drue – Paleminio Fino, PX + druemost (andre druer)
- Holdbarhed på flaske – flere år
- Holdbarhed åben – bedst inden for 4 uger. Efter åbning opbevares vinen i køleskab
- Serveringstemperatur – 5 – 7 grader.
- Alkohol styrke: 15,5 - 22
- Syre indhold – meget lavt
- Sukkerindhold – 45 - 115
- Alder - typisk mellem 3 og 6 år
- Drue – Paleminio Fino, PX + druemost (andre druer)
- Holdbarhed på flaske – Flere år
- Holdbarhed åben – bedst inden for 4 uger. Efter åbning opbevares vinen i køleskab
- Serveringstemperatur – 5 – 7 grader.
Fakta – Medium:
- Alkohol styrke – 15-22
- Syre indhold – meget lavt
- Sukkerindhold – 45 - 115 g pr liter
- Alder - typisk mellem 4 og 6 år
- Drue – Paleminio Fino, PX + druemost (andre druer)
- Holdbarhed på flaske – flere år
- Holdbarhed åben – bedst inden for 4 uger. Efter åbning opbevares vinen i køleskab
- Serveringstemperatur – 12 – 14 grader.
Fakta – Cream:
- Alkohol styrke 15,5 - 22
- Syre indhold – meget lavt
- Sukkerindhold – 115 - 140 g pr liter
- Alder - typisk mellem 3 og 6 år
- Drue – Paleminio Fino, PX + druemost (andre druer)
- Holdbarhed på flaske – flere år
- Holdbarhed åben – bedst inden for 4 uger. Efter åbning opbevares vinen i køleskab
- Serveringstemperatur – 5 – 7 grader.