Sherrybodega.dk
  • Om sherry
    • Hvad er sherry
    • Sherrys historie
    • Sherry i dag
    • Klima, jordbund og druesorter
    • Fremstilling
    • Livet på bodegaen
    • Quick guide til sherry
  • Sherrytyper
    • Sherrytyper - få overblik
    • Manzanilla og Fino
    • Amontillado, Oloroso og Palo Cortado
    • Cream, Pale Cream og Medium
    • Moscatel og Pedro Ximénez
  • Artikler
    • Kunsten at nyde sherry
    • Besøg på Osborne
  • Sherryrejser
    • Vi anbefaler
    • 2019
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2012 >
      • Kim
      • Søren
      • Peter
    • 2011 >
      • Kim
      • Søren
      • Peter
    • 2010 >
      • Kim
      • Søren
      • Peter
    • 2009 >
      • Peter
    • 2008 >
      • Peter
      • Sherry Educator >
        • Peter
    • 2007 >
      • Peter
    • 2006 >
      • Peter
  • Sherrysmagning
  • Køb af sherry
  • Kontakt os

Bedstemor's vin kan også smage godt

Sherry vinen har tidligere været en dominerede vintype på markedet, og stod på et tidspunkt for over 40 % af vinen solgt på det lukrative engelske marked. Sådan er verden desværre ikke mere, men selv om sherry er en meget lokal vin, med en stor del af identiteten i bodegaernes lokalområde, er hele sherrybranchen stærkt afhængig af eksportmarkedet. Netop ønskerne fra eksportmarkederne – primært det engelske - har været medvirkende til udvikling af nye sherrytyper. Eksportmarkederne har ønsket søde vine – de har fået er Pale Cream, Medium og Cream sherry!
De 3 sherrytyper er alle vine der tager udgangspunkt i de traditionelle sherrytyper hhv. Fino, Amontillado og Oloroso og så blander dem med søde vine – typisk sød druesaft, Moscatel eller PX sherry. Det er meget individuelt hvordan de forskellige blandinger sammensættes – så smagen kan variere meget mellem vine af samme typer! 

Vinene er søde, med karakter og prismæssigt ofte billige. De har opnået en enorm popularitet, der kulminerede i 1960erne og 1970erne, hvor sherrysalget som helhed, og disse sherrytyper i særdeleshed, havde gyldne tider. Desværre var der i denne periode et fokus på kvantitet og ikke kvalitet, hvilket medførte et enormt salg af vine af begrænset kvalitet. Da tiderne skiftede, stod sherryindustrien tilbage med en række halvdårlige produkter og et blakket image – et image der på eksport markedet var præget af de dårlige udgaver af Pale Cream, Medium og Cream. Sherry blev noget som bedstemor – der ikke skiftede stil med tiderne – drak. Det er et image problem der stadigt består i dag! Sherryindustrien arbejder som helhed på at forbedre deres image ved at skabe kvalitetsprodukter, hvilket også gælder for disse blande sherryer.

De blandede sherrytyper kan være fremragende – de kan give en oplevelse af en god vin, med en ekstra fylde og kraft der åbner andre gastronomiske og nydelsesmæssige muligheder, i forhold til de traditionelle sherrytyper.  Pris og kvalitet hænger sammen og der er stadigt mange dårlige sherryer i omløb! Den bedste indikator af de blandede sherryers kvalitet er prisen! Pas på - vin kan blive for billig!

Fakta – hvad indeholder de blandede sherryer:
De blande sherrytyper tager udgangspunkt i hver sin originale tørre sherry – Fino, Amontillado og Oloroso – tilsat nogle dele af de øvrige sherrytyper samt sød druemost. Der er vige rammer for deres sammensætning og de kan variere meget i smag og sødmen. Udgangspunktet er oftest følgende:

-       Pale Cream – Fino samt Amontillado og druemost

-       Medium  Oloroso samt Amontillado, PX og sød druemost

-       Cream Amontillado samt Fino, Oloroso, PX og sød druemost

Pale Cream – den søde Fino 
Pale Cream er en sherrytype der blev sendt i handlen i 1970 som et svar på efterspørgsel på lyse og søde vine. Pioneren er Croft Original sherryen, der som den første Pale Cream, bestod af en blanding af de elegante Fino sherryer med de fyldige Amontilladoer samt sød druemost. Resultatet blev en vin der dufter skarpt, friskt og lækkert som en Fino og har en sød og blød smag. En sherry der er let at drikke.

Picture
Pale Cream – hvad gemmer sig i vinen
Farv
Lys stråfarvet og gylden

Aroma
Gær, grønne vindruer og let cedertræ

Smag
Sukkersødme, søde vindruer

Eftersmag
Sød, let bitterhed

Pale Cream og mad

Netop sammenhængen mellem den friske og skarpe duft og den søde smag, gør den meget velegnet som aperitif eller som en forfriskende cocktail. Den har samtidigt en række muligheder i forhold til sammensætning med mad, herunder:

·          Æblekage

·          Foie gras

·          Tørrede frugter

Medium – den søde Amontillado
Et glas medium sherry – et godt et af slagsen – vil byde dig velkommen med den skarpe og fyldige smag fra en Amontillado, tilsat en sødme der gør vinen let tilgængelig og umiddelbar drikbar. Den meste kendte Medium sherry er – Dry Sack Medium, der i mere end 100 år har været til rådighed, for de mennesker der søger en blød men karakterfyldt halv sød vin.

Picture
Medium – hvad gemmer sig i vinen

Farv
Lysebrun 

Aroma
Hasselnød med let hint af XXX

Smag
Amontillado skarphed i samklang med sukkersødme

Eftersmag
Sød, mellemlang, hasselnødder


Medium og mad
Medium er – med sin komplekse smag – og dog afbalancerede søde, et godt match til en række kraftige retter, lækre desserter samt kraftige oste. Udvalgte retter er følgende:

·          Kraftig vildt

·          Sardiner og makrel

·          Lagrede oste

Cream – den kærlige vin

Cream blev tidligere kaldet Amorosos, der betyder kærlig på spansk. Nogle navne er meget rammende og det er det mest naturlige i verden, at kalde Cream for en kærlig vin. Ceam er synonym med sødme, blødhed og samtidigt levende karaktertræk, der stammer fra den Oloroso der danner kroppen i vinen. Cream er den mest udbredte afde blandede sherrytyper og det er Haveys Bristol Cream fra 1796 er det førende brand på markedet.

Picture
Cream – hvad gemmer sig i vinen

Farv
Nøddebrun, mahonie 

Aroma
Oloroso med hints af tørrede bær samt sukkersødme

Smag
Let krydret Oloroso med sødmen fra tørrede bær

Eftersmag
Sød, lang, hasselnødder og rørsukker


Creamsherry har en del restsukker og samtidigt en stor fylde, hvilket gør at den kan bruges i sammen anledninger. Den er god som en sød dessertvin men kan også drikkes meget kold som en aperitif. Mulige sammensætninger kunne være:

-       Kage

-       Slik

-       Blåskimmeloste

Fakta – Pale Cream:  

-   Alkohol styrke: 15,5 - 22

-   Syre indhold – meget lavt

-   Sukkerindhold – 45 - 115

-   Alder - typisk mellem 3 og 6 år

-   Drue – Paleminio Fino, PX + druemost (andre druer)

-   Holdbarhed på flaske – Flere år

-   Holdbarhed åben – bedst inden for 4 uger. Efter åbning opbevares vinen i køleskab

-   Serveringstemperatur – 5 – 7 grader.


Fakta – Medium:

-   Alkohol styrke – 15-22

-   Syre indhold – meget lavt

-   Sukkerindhold – 45 - 115 g pr liter

-   Alder - typisk mellem 4 og 6 år

-   Drue – Paleminio Fino, PX + druemost (andre druer)

-   Holdbarhed på flaske – flere år

-   Holdbarhed åben – bedst inden for 4 uger. Efter åbning opbevares vinen i køleskab

-   Serveringstemperatur – 12 – 14 grader.


Fakta – Cream:

-   Alkohol styrke 15,5 - 22

-   Syre indhold – meget lavt

-   Sukkerindhold – 115 - 140 g pr liter

-   Alder - typisk mellem 3 og 6 år

-   Drue – Paleminio Fino, PX + druemost (andre druer)

-   Holdbarhed på flaske – flere år

-   Holdbarhed åben – bedst inden for 4 uger. Efter åbning opbevares vinen i køleskab

-   Serveringstemperatur – 5 – 7 grader.

Powered by Create your own unique website with customizable templates.