Sherrytyperne - få overblik
Fino: Yderst delikat vin en sart lysgylden farve med nuancer af mandel, oliven og grønne druer. Er knastør og sprød men samtidigt meget let.
Servering: 5-7 grader
Mad: Gazpacho, Fisk
Manzanilla: Minder meget om en Fino, men den er lettere og mere delikat. Den væsentlige forskel er at den kun fremstilles i Sanlúcar.
Servering: 5-7 grader
Mad: Skaldyr, Fisk
Amontillado: Ravgylden med en delikat og skarp bouquet af nød og citrus.
Servering: 10-12 grader
Mad: Kylling, Chorizo-pølse
Oloroso: Kraftfuld og maghonifarvet med en udtalt bouquet af valnød og honning. Ofte en fuldfed, vinøs krop, der efterlader en delikat og let krydret tørhed i hele munden.
Servering: 10-12 grader
Mad: Oksesteg, Serrano-skinke
Palo Cortado: Ravfarvet vin med Amontilladoens duft og Oloroso’ens smag.
Servering: 10-12 grader
Mad: Vildt, sortfodsskinke eller grillet kyllling
Medium: Ravfarvet og halvsød– sprød og nøddeagtig som Amontillado, men samtidig blød og rund.
Servering: 12-14 grader
Mad: Manchego-ost, Tærte
Pale Cream: Lys vin med smag af flor og med en afrundet, sødmefuld eftersmag.
Servering: 5-7 grader
Mad: Foie gras, tørrede frugter og kage
Cream: Maghonifarvet med en intens aroma og fløjlsblød i ganen. Ikke tør, men med megen sødme og en fyldig krop.
Servering: 5-7 grader
Mad: Æblekage, blåskimmelost
Moscatel: Kastanjefarvet og meget sød, produceret på soltørrede Moscatel druer. Parfumeret bouquet af muskat og med sveske, pære, karamel og rosin i smagen.
Servering: 12-15 grader
Mad: Chokoladekage og ostebord
Pedro Ximénez: Nærmest sort og med en koncentreret sødme, produceret på soltørrede Pedro Ximénez druer. Noter af rosin, honning, sveske, lakrids og kaffe. En fuldfed mundfuld.
Servering: 12-15 grader
Mad: Vanillieis og kraftige oste
Servering: 5-7 grader
Mad: Gazpacho, Fisk
Manzanilla: Minder meget om en Fino, men den er lettere og mere delikat. Den væsentlige forskel er at den kun fremstilles i Sanlúcar.
Servering: 5-7 grader
Mad: Skaldyr, Fisk
Amontillado: Ravgylden med en delikat og skarp bouquet af nød og citrus.
Servering: 10-12 grader
Mad: Kylling, Chorizo-pølse
Oloroso: Kraftfuld og maghonifarvet med en udtalt bouquet af valnød og honning. Ofte en fuldfed, vinøs krop, der efterlader en delikat og let krydret tørhed i hele munden.
Servering: 10-12 grader
Mad: Oksesteg, Serrano-skinke
Palo Cortado: Ravfarvet vin med Amontilladoens duft og Oloroso’ens smag.
Servering: 10-12 grader
Mad: Vildt, sortfodsskinke eller grillet kyllling
Medium: Ravfarvet og halvsød– sprød og nøddeagtig som Amontillado, men samtidig blød og rund.
Servering: 12-14 grader
Mad: Manchego-ost, Tærte
Pale Cream: Lys vin med smag af flor og med en afrundet, sødmefuld eftersmag.
Servering: 5-7 grader
Mad: Foie gras, tørrede frugter og kage
Cream: Maghonifarvet med en intens aroma og fløjlsblød i ganen. Ikke tør, men med megen sødme og en fyldig krop.
Servering: 5-7 grader
Mad: Æblekage, blåskimmelost
Moscatel: Kastanjefarvet og meget sød, produceret på soltørrede Moscatel druer. Parfumeret bouquet af muskat og med sveske, pære, karamel og rosin i smagen.
Servering: 12-15 grader
Mad: Chokoladekage og ostebord
Pedro Ximénez: Nærmest sort og med en koncentreret sødme, produceret på soltørrede Pedro Ximénez druer. Noter af rosin, honning, sveske, lakrids og kaffe. En fuldfed mundfuld.
Servering: 12-15 grader
Mad: Vanillieis og kraftige oste